12 Haziran 2012 Salı

Veri Tabanı Temel Kavramlar



Veri (Data): Olgu, kavram ya da komutların iletişim, yorum ve işlem için elverişli biçimli gösterimi.

Veri Tabanı (Database): Düzenli veriler topluluğudur. Sistematik erişim imkanı olan, yönetilebilir, güncellenebilir, taşınabilir, birbirleri arasında tanımlı ilişkiler bulunabilen veriler kümesidir.

Kayıt (Record): Veri tabanında her satır bir kayıttır. Kayıtlar veriler grubudur ve alanlardan oluşur.

Alan (Field): Veri tabanındaki her sütun bir alandır. Her alan belli bir türdeki veri kümesidir. Örneğin "Soyad" alanı, "Yaş" alanı gibi.

Veri Türleri (Data Types): Veri tabanında hangi alana hangi tür veri girileceği önceden belirtilir.
Veri türleri şunlardır:
  • Metin
  • Sayı
  • Tarih / Saat
  • Para Birimi
  • Otomatik Sayı
  • Evet / Hayır
belirtilen veri türleri dışında giriş yapılamaz.

Form: Tablolardaki verileri kolayca görüntülemek, tabloya girmek ve tablodaki verileri değiştirmek amacıyla kullanılmaktadır. Bir tabloda yer alan kayıtlar bir ekrana sığmayabilir ve aynı anda tümü görüntülenmeyebilir. Formlar bir veya birden çok tablodan gelen verileri alarak bunları ekranda kendi oluşturduğunuz düzende görüntülemenizi sağlar.

Sorgu (Query): Veri tabanında tutulan bilgilerden belirli özelliklere sahip olanlarına erişmek için hazırlanan yapılara denir.

Rapor (Report): Verileri çözümlemek ya da onları kâğıt üzerinde belirli bir yolla sunmak üzere kullanılır. Raporlar doğrudan tablo esas alınarak hazırlanırlarsa tablodaki tüm kayıtları getirir. Tablodan sadece istenilen kayıtlar kâğıda dökmek isteniyorsa raporu hazırlamak için bir sorguyu esas almak daha uygun olacaktır.

Veri tabanları hakkında daha çok bilgi edinmek ve bilginizi test etmek için
aşağıdaki siteyi ziyaret edin.

Hiç yorum yok: