2 Eylül 2011 Cuma

CSS nedir?

CSS (Cascading Style Sheets), ham HTML dokümanlarımızın barındırdığı içeriği ve genel doküman yapısını ziyaretçiye daha albenili ve estetik şekilde sunmak amacıyla kullanacağımız bir stillendirme dilidir.

Bir web sayfası teknik olarak 3 ana katmandan oluşur.
  1. Davranışsal Uygulamalar (Javascript, Flash vb.)
  2. Görsel Sunuş (CSS/Stil dokümanı)
  3. HTML (Doküman iskeleti ve içeriği)
Tasarımıcı ve geliştiriciler olarak CSS tabanlı tablosuz tasarım bir standart haline gelene kadar bu üç katmanı doğrudan HTML iskeleti içinde barındırıyorduk.

Bu üç katmanı ayrı parçalar halinde oluşturup düzenlemek sayfaların güncellenmesi veya değiştirilmesi esnasında hem hız, hem de esneklik kazandırıyor.

1. Davranışsal Uygulamalar: Ziyaretçilerin web sitesiyle olan etkileşim gücünü artırmak amacıyla eklenen katmandır.
  • Fare ile üzerine gelindiğinde açıklama gösteren kutular,
  • Bir sitede arama yaparken açılan otomatik kelime tamamlama yardımcıları,
  • İleri ve geri butonlarına tıklandığında kayarak yenilenen resim galerileri
  • gibi birçok etkileşimi ve kullanılabilirliği arttıran yöntemler.
2. Görsel Sunuş: Ham içerikten ibaret olan HTML dokümanı, CSS dosyalarında tanımladığımız özelliklere sahip olacak şekilde estetik ve kullanışlı bir sunuşla görüntülenirler.

3. İçerik: Dokümanın iskeletini oluşturan HTML'den ibarettir.

xHTML (Extensible Hypertext Markup Language): XML(Extensible Markup Language) biçimleme dilinden gelen kurallar ile daha standart, evrensel ve tüm Internet tarayıcılarının sorunsuz tarayacağı bir dil.

Niçin Tablosuz, CSS Destekli Tasarım?
Yakın vakte kadar HTML'in kendi sahip olduğu obje biçimleme modelini ve davranışsal uygulamalar katmanını kullanıyorduk.

Bir web sitesinin görünümünü Photoshop veya Fireworks gibi görsel editörlerle hazırlayıp parçalara ayırdıktan sonra HTML kodu haline getiriyorduk.
  • Bu tasarımları HTML dokümanlarında görünüşü ve konumlandırmasını ayarlamak için <table> etiketlerini kullanıyorduk.<table> (Tabular Data) etiketinin asıl amacı istatistik ya da liste yapısına sahip verileri belli bir düzende görüntülemektir.
CSS tabanlı biçimleme ile artık web sayfalarımız tasarım, içerik ve interaktivite (etkileşim) katmanlarından oluşuyor. Böylece biz onları esnek yapıları sayesinde kolayca güncelleyebiliyor. Örneğin bugün mavi tonlardan oluşan bir web sitesini birkaç saat içinde sarı tonlara sahip bambaşka bir tasarım görünümüne kavuşturabiliyoruz.

    Hiç yorum yok: